I maten


Honung är en mycket bra smakbärare. Vid matlagning gäller det oftast att hitta en balans mellan salt och sött. Därför använder många av oss som lagar mat några få råvaror för att lyfta fram smaken på hela måltiden. Salt, svartpeppar, olivolja och honung är de självklara attributen för detta syfte. Ifråga om honung som smaksättare är det bäst att tillsätta denna så sent som möjligt i tillagningen. Honungens positiva egenskaper på hälsan minskar vid uppvärmning över 40 grader under en tid. Det är enzymerna som förstörs mest medan vitamin- och mineralinnehåll påverkas först efter långvarig uppvärmning.

Ersätt socker med honung och spara kalorier

Det är viktigt att komma ihåg att en dl honung väger 120 gram och motsvarande mängd socker endast väger 80 gram. Om du vill ersätta en del av sockret med honung så beräkna 7/8 av sockermängden och ta även bort lite vätska. Man behöver alltså mindre mängd honung, som i sin tur har lägre kaloriinnehåll än socker, utan att ge avkall på sötman! Som en tumregel kan man enkelt byta ut hälften av sockret i recept mot honung och då bara ta hälften så mycket honung eftersom honung är dubbelt så sött som socker.

 

Lyft fram smaken på grönsaker

Att tillsätta en eller två teskedar honung till nykokta grönsaker gör underverk. Grönsakerna upplevs inte sötare, bara smakrikare. Exempelvis är nykokta morötter med ett par teskedar honung en njutning.

 

Förgyld gubbröra

Nästa gång gubbröra (anjovis och äggröra) står på menyn så blanda i en sked smakrik honung. Sältan i ansjovisen och sötman i honungen gifter sig med varandra.

Strykande åtgång på honungsglaserade revben

Revbensspjäll av gris eller vildsvin får ännu mer strykande åtgång om de penslas med en blandning av olja, honung, pressad vitlök, riven ingefära (eller lite torkad rosmarin) och salt och peppar. Snåla inte med honungen, två rejäla matskedar per kilo kött behövs för att det ska ge smak!

Ljuvliga aromer från grillen…

…blir det när du penslar kyckling med honung under grillningen. Se till att honungen är smakrik och beräkna goda mått av maten – aptiten blir större när de ljuvliga aromerna sprids.

Honung och ost i perfekt harmoni.

Pröva en bit lagrad ost tillsammans med ett nästan moget päron, en sked aromatisk honung och ett knaprigt kex. Vin eller vatten därtill? Situationen avgör.

Vit chokladfondue

2 ½ dl vispgrädde

340 g vit choklad

1 burk (250 g) Bidrottningens honung

¾ dl whiskey (blended går bra)

½ msk vaniljsocker

Smält grädde, vit choklad, honung och whiskey på svag värme och rör om regelbundet. När allt smält blandas vaniljsockret i. Sedan är det dags att njuta! Skär sockerkaka och bitar av färsk och torkad frukt i bitar och doppa i fonduen. Bitar av jordgubbar, kiwi, banan och ananas smakar gott, liksom dadlar och torkade aprikoser. Marshmallows smakar naturligtvis gott till också, men med frukt blir det lite fräschare.

Mörk chokladfondue

3 ¾ dl vispgrädde

225 g mörk choklad

1 burk (250 g) Bidrottningens honung

¾ dl whiskey (blended går bra)

1 msk vaniljsocker

Förbereds och avnjuts på samma sätt som den vita chokladfonduen. Varför inte bjuda in bästa vännerna till en Ebony and Ivory-kväll (en låt med Paul McCartney och Stevie Wonder från 1982) och servera båda fonduerna. En boost för chokladfantaster.

Potatisklyftor i ugn med lite extra smakskjuts

Som vi nämnt tidigare fungerar honung som en naturlig smakförstärkare på motsvarande sätt som salt och svartpeppar gör. Lite vuxensmak får man på potatisklyftor i ugn genom att blanda lite honung och fransk senap i lika mängd med en nypa torkad timjan som blandas med lite olja och salt och peppar. Potatisklyftor rullas i denna röra innan de åker ner i en eldfast form och in i ugnen (225 grader) i 35-40 minuter. Gott till grillad kyckling eller enkla färsbiffar.

Honung plockar fram smaken i våra kära gubbar

Varför krångla till det när vår natur samtidigt bjuder på färska jordgubbar och nyskördad honung. Skiva en liter jordgubbar och blanda med 50-100 ml av Bidrottningens flytande honung. Låt stå en timme svalt innan de avnjutes med lite halvsmält vaniljglass.

Honung i smoothie ger skolbarnen bra start på dagen

Fler än vi som har problem med att få skolbarnen att klara av att sätta i sig en näringsriktig frukost innan avfärden till skolan? Ett uppskattat alternativ för både föräldrar och barn är att blanda yoghurt med bär och/eller frukt och lite honung. En knäcemacka till det och vi har bättre förutsättningar att klara förmiddagen i skolan bra. Detta räcker till två personer:

2 dl mjölk

2 dl yoghurt med vaniljsmak

2 dl halvtinade jordgubbar eller hallon från frysen

1 banan skuren i bitar 3-4 msk flytande honung

Blanda alla ingredienser med mixer och häll upp i höga glas. Tar faktiskt inte längre tid än att bre mackor till barnen.

Extra smakrik latte

Pröva att tillsätta 2 tsk honung till kaffe latte och upplev vilken skillnad det blir i smak. Kaffearomerna bärs fram – ett bra exempel på hur honung fungerar som doft- och smakbärare.

Hemlagad lemonad

Blanda 1,5 liter Ramlösa naturell med 1 dl färspressad citronjuice och 1 dl flytande honung. Tänk att något så gott och törstsläckande också ger dig viktig C-vitamin och honungens enzymflora, som är centralt för många av kroppens funktioner!

Mousserande cocktail (alkoholfri)

1 ½ liter kolsyrat mineralvatten
1 ½ liter ekologisk apelsinjuice
½ liter frysta hallon eller jordgubbar
I burk Bidrottningens försommarhonung, 250 g
1 ekologisk apelsin, tvättad och tunt skivad
1 ekologisk lime eller citron, tvättad och tunt skivad

Värm först honungen varsamt i mikrovågsugn eller vattenbad så att den blir flytande. Blanda juice , bär, honung och och citrusskivor i en stor bringare eller bålskål. Låt stå och dra ett par timmar i kylen och fyll på med bubbelvattnet strax före servering. Räcker till många!

Plockmat före måltiden

Het dipsås
4 msk honung
2 msk fransk senap
¼ tsk Worcestersås
svartpeppar
cayennepeppar

Dipsås med curry och honung
1 ¼ dl majonäs
2 msk honung
½ msk curry
½ msk vitvinsvinäger

Gör båda såserna att ha till ett rejält uppläggningsfat med morrotsstavar, broccolibuketter, blomkålsbuketter och stjälkselleri. Det passar även bra med stavar av rostat bröd och äppleklyftor till såserna. Perfekt plockmat när man ska umgås lite före en måltid – med en mildare och en stark sås brukar de flesta hitta något att knapra på som passar dem.

Hemlagad grillolja till kycklingben

3 msk smör
½ msk curry
½ tsk ingefära
½-1 krm cayennepeppar
1 ½ msk honung
salt & peppar

Smält smöret i en liten eldfast form medan ugnen värms till 200 grader. Ta ut formen och tillsätt kryddorna och honungen. Pensla kycklingbenen med grilloljan och stek i ugnen 25-30 minuter beroende på hur stora benen är.

Grillglace till fisk

Rivet skal från 2 citroner
4 msk honung, gärna Bidrottningens smakrika sensommarhonung, varsamt värmd för att bli flytande
2 msk finhackad rosmarin
1 msk finhackad fransk dragon
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ tsk chiliflingor

Blanda allt och pensla på fina firren strax före grillning. Passar även till kycklingsspett. Tänk bara på diska penseln noga när den råa kycklingen penslats. Vi byter även grillverktyg efter vi lagt på den råa kycklingen, så att den färdiga kycklingen plockas av grillen med rena verktyg. Hänglsen och livrem… vi lär ju inte riskera salmonella när vi använder svensk kyckling, men varför ta risker när de lätt kan undvikas.

Lökglace till grillköttet

Lök och honung passar bra ihop och kompletterar grillat viltkött eller nötkött väl.

3 medelstora gula lökar
1 dl olivolja eller rapsolja
2 msk honung, gärna Bidrottningens sensommarhonung
½ tsk salt
2 msk vinäger
Färsk eller torkad timjan
Salt & Peppar
Värm upp oljan i en kastrull på allra lägsta värme på spisen. Skiva löken tunt och lägg i. Låt puttra på svag värme i cirka en halvtimme. Rör några gånger och passa mot slutet för den kan annars bränna vid. Det sker en kemisk reaktion i löken som lyfter fram smaken. Tillsätt honung och vinäger och krydda med salt och peppar. Låt puttra några minuter ytterligare. Ta från värmen och tillsätt timjan. Låt lökglacen svalna lite undertiden köttet grillas. Lägg köttet på tallrik och toppa med lökglace.

Vår allra knaprigaste blåbärspaj

250 g frysta blåbär + 1 msk potatismjöl
150 g smör
3 dl havregryn
1 ½ dl socker
½ dl honung
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Sprid blåbären I en smord pajform och pudra over potatismjölet. Smält smöret I en rymlig kastrull. Blanda I alla ingredienser till degen och fördela over bären. Baka I ugn ca 30 minuter och njut halvljummen med lite vaniljglass.

Tips: Om man som vi älskar bär går det bra att ta ett halvt paket blåbär och ½ msk potatismjöl ytterligare. För övrigt samma mängd pajdeg.

Fruktispinnar i härlig färgsymfoni (rött, grönt och gult)

½ liter jordgubbar
1 ¾ dl kiwi, skalad och skuren i bitar
½ liter persikor, skalade och skurna i bitar
1 ½ dl flytande honung

Kör jorgubbarna och ½ dl honung i matberedare. Fyll saftisbehållare till 1/3 med jorgubbspuréen och ställ i frysen minst 30 minuter. Blanda under tiden kiwi och ½ honung (eller lite mer, kiwi kan ha hög syra som behöver matchas med mer sötma från honungen) och fyll på saftisbehållarna med kiwipuréen. Låt stå ytterligare 30 minuter i frysen. Upprepa processen med persikor (eller nektariner). Resultatet blir fantastiskt goda fruktispinnar att njuta av en dag i solen. Rena vitaminkuren samtidigt!

Honungssmör till pannkakor och scones

Mixa 100 g smör och 4 matskedar honung med mixerstav tills det är fluffigt. Går fint att blanda i lite rivet apelsin- eller citronskal i om man så önskar.