För kroppen


Redan på 400-talet före Kristus ordinerade Hippokrates, läkekonstens fader, honung för att bota en rad åkommor. Genom historien har många medicinskt kunniga personer anslutit sig till Hippokrates åsikter om honungens helande verkan. På senare tid har det till och med diskuterats i den mycket väl ansedda brittiska läkartidskriften, The Lancet. Dels nämns honungens bakteriedödande effekt i halsen, vilket kan hålla de farliga streptokocker-bakterierna borta. Vidare finns det en speciell honung från en buske på Nya Zealand (och på en plats i Australien) som ger en mycket ovanlig honung, manukahonungen. Denna buske är en art av den mer välkända tea tree busken. Manukahonungen ska, enligt den medicinska fackpressen, motverka magsårsbakterien Helicobacter Pylori att få fäste i magsäcken. Mindre än en matsked manukahonung om dagen har effekt, enligt samma källor.

I Bidtidningen, som ges ut av Sveriges Biodlares Riksförbund, kunde man i numret för mars 2007 lära sig mer om bigift och propolis (ofta kallat bikitt, det är det bina använder som tätningsmedel i kupan).

Bigiftet är mycket intressant för apiterapin, men tyvärr är ännu så länge inte bigiftets beståndsdelar och dess effekter så väl utforskade och dokumenterade. Vad man dock redan vet är att den största beståndsdelen i bigiftet är melittin, som är en kraftfull inflammationshämmande substans med 100 gånger mer effekt än hydrokortison. Rent kemiskt är molekylen en kedja av 26 stycken aminosyror, en så kallad peptid.

Propolis innehåller mycket polyfenoler. Propolis kan enligt American Bee Journal (2006:10 859) förorsaka celldöd hos tumörceller utan att skada friska celler. En av de aktiva substanserna i propolis är kaffesyrans fenyletylester (CAPE), som även det bevistats ha antiinflammatoriska egenskaper. Mänskligheten har använt propolis inom läkevård i mer än 3 000 år, men nu får vi bekräftat via moderna metoder och rön vilken värdefull produkt den är.

Inte undra på att Bidrottningen tror att vi får höra mer om apiterapi framöver!

Bakteriedödande
Druvsockret (glukosen) i honungen omvandlas via ett enzym som heter glukosoxidas till glukonsyra och väteperoxid. Det är bina som producerar detta enzym och utan deras arbete hade inte den kemiska omvandlingen kommit till stånd (det är bland annat därför det aldrig går att prducera honung industriellt!). Väteperoxiden är antiseptisk, men även ett annat ämne i honungen verkar bakteridödande, nämligen inhibin. Vissa honungssorter innehåller mer inhibin än andra och forskning pågår för att få ytterligare klarhet i vilka svenska honungssorter som visar på extra goda antiseptiska egenskaper. Stay tuned – här på Bidrottningens hemsida rapporterar vi om nya rön från honungens fascinerande värld. Just honungsbiet lär vara den insekt som det forskats kring allra mest, men än återstår mycket kring honungens positiva effekt på hälsan.

Sårvård och brännsår
Honung renar och förhindrar infektioner på grund av sina antibakteriella egenskaper. Honungen fungerar också som en barriär mot nya bakterieangrepp på sår. Förutom att den är antiseptisk genom väteperoxiden och inhibinet (se under Bakteriedödande) kan inga bakterier eller svampar överleva i den koncentration av socker som finns i honung. Sist, men inte minst, påverkar enzymerna i honungen läkningen av sår och bildandet av nya vävnader.

Minskad smärta och minde ärr med honung
Honung har genom århundraden använts som steril salva för brännsår. Honungen hjälper dessutom till att hålla såret fuktigt genom att ”dra” vatten från luften. På så vis bildas ingen sårskorpa, vilket minskar ärrbildningen. Den brittiska kirurgtidskriften British Journal of Surgery redovisade en undersökning där man jämförde brännsår som behandlats på konventionellt sätt och de som fått honung påstrukna. 87 procent av de sår som fått honung läkte fullständigt inom 15 dagar. Motsvarande siffra för den konventionella behandlingen var 10 procent. Dessutom upplevde patienterna i den första gruppen av mindre smärta än den senare.

Lindrar irriterad mage
Det finns ämnen i honung som dödar sjukdomsalstrande bakterier. Honungen kan därför tas både i förebyggande syfte samt för att lindra symptomen. Här rekommenderas 20 gram honung fyra gånger om dagen, varav den sista dosen strax före läggdags.

Lindrar halsont
Det är främst de antiseptiska egenskaperna som motverkar en infekterad hals. Bakterien streptococos pyrogenes är ofta boven i dramat och just denna bakterie är väldigt känslig för honung. Förbättrat tandkött och generellt bättre hygien i munhålan är andra rekommendationer som framförs inom apiterapin (apiterapi är läran om honungens medicinska användningsområden).

Näring för narig hud
Blanda 1 matsked honung med 1 matsked vegetabilisk olja, gärna druvkärneolja eller mandelolja, och ¼ matsked färskpressad citronjuice. Gnid in på narig hud på exempelvis händer, armbågar, knän och fötter. Låt verka i 10 minuter innan den naturliga krämen sköljs av.